Bør Du Droppe Hviledage?

man sitting on a bench in the gym

Hviledage. For fitnessfreaken er de den onde nødvendighed du troede at du skulle bruge i dit problem. Mens andre klager over at de har brug for mere motivation til at holde sig til deres træningsprogram, så brokker du dig derimod over at du har brug for motivation til at hvile.

Indtil nu har du sikkert taget den obligatoriske ene hviledag i dit program, og du har måske endda tilføjet to eller tre efter vejledning fra en eller anden ”træner”, artikel i et blad, eller ganske enkelt fordi det står i det program du følger.

Men kan du være blevet vildledt? Kunne de alle sammen styre dig i den gale retning?

Faktisk kan det godt være en mulighed. Lad os kigge på nogle årsager til hvorfor du måske skal overveje at droppe de fandens hviledage og få slæbt din røv ind i træningscenteret 7 dage om ugen, som du altid har drømt om at du kunne.

3 Gode grunde til at skippe hviledage

Du vil have årsager til ikke at hvile, her er 3 af de gode:

1 Det holder dig mentalt i ’zonen’

Har du nogensinde haft en af de gange hvor du kommer tilbage efter en hviledag og du bare slet ikke har lyst til at tage i fitness? Vi har alle sammen været der og det er surt. Du har brudt dit momentum og nu skal du samle det op igen.

Ved at træne syv dage om ugen, selv hvis nogle dage er lettere og kortere, forbliver du i din trænings-mentalitet. For nogle kan dette være en kæmpe forskel mellem succes og fiasko.
Hvis du er typen der lader en hviledag blive til to, og lader det blive til en uge, og den uge til måned lang fitness-fri ferie, så har du helt sikkert brug for træning hver dag.

Selv hvis du ikke er nogen der let falder af vognen, hvis den dag fri reducerer din sult, dræber den dit drive – og du vil gå glip af resultater på grund af det.

2 Det holder dit centralnervesystem til ilden

En anden stor fordel ved daglig træning er, at det holder dit centralnervesystem (CNS) kørende. Det er en anden ting du nok har oplevet før. Når du tager den pause fra fitnesscenteret, kommer du tilbage og føler dig en anelse sløv den næste dag. Det er som om din hjerne fortæller dine muskler at de skal trække sig samme og de tager sig god tid til det.

Dette giver ikke noget godt grundlag for at nå en ny PR. Det er typisk fordi dit CNS bliver lidt dovent. Det skippede en dag med træning og gik i afslapnings-tilstand. Nu har du brug for at give det et solidt spark i røven og få det i gang igen.

Hvis du ikke tager den hviledag, skipper du hele det her problem.

3 Det fremmer din forbrænding

Endelig, så er den årsag til at man skal overveje at skippe hviledagene, er at ved at gå i fitness hver dag, selv bare for et par sæt, vil det gøre en hel del for at fyre op for din forbrænding.

Hvis dit mål er fedttab eller du ønsker at forblive slank i det lange løb, så vil et højere hvilestofskifte seriøst hjælpe dig. Jo mere energi du forbrænder dagligt ved hvile, jo nemmere er det at forbrænde fedt.
Undersøgelser har vist at efter et træningsprogram er blevet udført, så er hastigheden på hvilestofskiftet betydeligt højere (omkring 9.4% ifølge en undersøgelse der er blevet udigvet i Journal of Applied Physiology) end normalt. Dette kan også fremme den totale lipide oxidering i kroppen, og føre til store resultater med vægttab.

Du kan høste denne fordel syv dage om ugen hvis du træner dagligt.

Træninger der går skævt: Hvordan man træner fornuftigt 7 dage om ugen

Okay, klap lige hasten. Før du dropper dit nuværende program og tænker at du vil gå amok syv dage om ugen fra nu af, så skal du lige huske på én gang: du skal gøre dette fornuftigt ellers vil du ende med at overtræne.

Alle disse ting de sagde omkring din krop der har brug for tid til restitution og din CNS der brænder ud…. Ja… der er noget ved snakken. Du skal dog ikke bekymre dig. Du kan undgå dette hvis du træner på en klog måde.

Her er hvad du skal gøre.

1 Kort og godt

Først og fremmest, så hold de sessioner korte men gode. Vidste du at de langtrukne træninger vil smadre dit CNS mere end kort, intense træninger? Så lav et par gode sets og smut så ud af fitness. Der er ingen grund til at sidde der og hamre hver muskelgruppe i smadder. Gør dette og du vil have brug for dage med hvile. Det er ikke hvad vi søger her.

Lav et par sæt og lav dem ordentligt. Det er hvad der vil give dig resultater.

2 Bryd rutinen

Hvad der også er sandt er, at hver muskelgruppe, når den rammes hårdt, har brug for de 48 timer til at hvile i og genopbygge sig selv. Du ønsker ikke at ramme dem før det, for ellers vil du betale prisen for det – ingen fremskridt.

Så del din krop op. Opdeling af kropsdele anbefales ofte ikke fordi de ikke er lige så ’fordelagtige’ men glem det. Hvis du er i fitness 7 dage om ugen, har du tid til at træne hver muskel individuelt.
Hvis du kun rammer en muskel en gang hver 10. dag, så ja, det vil ikke være den bedste tilgang til at få resultater. Men hvis du rammer hver muskelgruppe hver femte dag, så er det perfekt.

3 Få hjælp med tilskud

Bemærk at der er bestemte tilskud på markedet der kan fremme din restitution, og reducere behovet for at tage fri fra fitness. Ved at drikke lidt BCAA under din træning, for eksempel, er smart, mens indtagelse af et valle-isolat proteinpulver omgående efter træning er en anden ting der vil sikre en hurtig genopbygning af ren muskel, og tilføjelse af noget som HGH-X2 til din rutine vil ikke blot reducere din restitutionstid men også fremme fedttab..

While supplements won’t make or break your progress, they definitely can help give you a much-needed boost at times.

4 Bemærk at intensitet kommer i mange versioner

Husk på at intensitet kommer i mange former. Drop ideen om at du skal løfte tunge vægte for at det er en ‘god’ træning. Træning med høj rep kan være lige så ødelæggende for din krop.

Tror du ikke på mig?

Næste gang du er i fitness, så lav 6 sæt med 15 rep squats med 45 sekunders hvile i mellem. Se om du ikke tuder efter din mor når det er ovre.

Høj rep træning og træning med tung belastning rammer din krop på forskellige måder, så ved at skifte mellem dem, kan du forhindre at din CNS bliver udbrændt, og gøre det muligt at træne dagligt.

Variation er livets krydderi. Brug det!

Tag hviledagene op til overvejelse. De er muligvis ikke lige så vigtige som du engang troede. Med den rette tilgang, kan du være i stand til at sige farvel til demo g goddag til at gøre det du elsker mest. Hver. Eneste. Dag.

Leave a Reply